سیم و کابل

مشهد

سیم و کابل خراسان
کابل مشهد
  • کابل مشهد

سیم و کابل مشهد

در حدود سال ۱۳۷۹ شرکت مخابراتی و قدرت خراسان در کنار مجموعه سیم و کابل مشهد تاسیس گردید .این تولد جدید و به روز رسانی الزامات استاندارد ISO 9000 باعث ایجاد انگیزه برای ورود به بازارهای جدید و از آن جمله سیم و کابل خودرویی گردید به طوری که این سازمان به عنوان اولین تولید کنندای مطرح شد که موفق گردید سیم وکابل خودرویی را با وجود سخت گیرانه ترین استاندارهای محصول و سیستمهای مدیریت کیفیت مبتنی بر ISO TS و ساپکو۷۹ با بهترین کیفیت ،تولید نماید. در این زمان با توجه به اینکه سعی بر این نبوده که هر یک از شرکتهای گروه فقط محصولات خاصی را تولید کنند تلاش گردید که شرکتهای گروه توانایی تولید همه نوع محصولات را داشته باشندو شرکت مخابراتی و قدرت خراسان نیز با اخذ مجوز استاندارد سری ۶۰۷ گام به عرصه تولیدات ساختمانی گذاشت.

سیم و کابل

سیم و کابل مشهد برق همان‌طور که از نامش پیداست برای انتقال برق مورد استفاده قرار می‌گیرد که به نیروگاه‌ها، شبکه‌های کامپیوتری، تلویزیون‌ها و تلفن‌ها اجازه‌ی کار می‌دهد. گوناگونی سیم و کابل ها به چندین هزار نوع بالغ می شود و برای شناخت دقیق آنها لازم است که به گونه های مختلف، طبقه بندی شوند.

برای طبقه بندی بایستی به سراغ پارامترهای طبقه بندی رفت و اصلی ترین آنها را مد نظر قرار داد. در اینجا به هشت عامل اصلی و نقش آنها در ایجاد طبقه اشاره می شود:

  1. سطح ولتاژ
  2. نوع هادی و ساختار آن
  3. نوع عایق و روکش
  4. نوع حفاظت الکتریکی
  5. نوع حفاظت مکانیکی
  6. تعداد رشته ها
  7. نوع کاربرد
  8. استاندارد

سیم

سیم یک هادی الکتریسیته است که برای انتقال جریان الکتریکی از محلی به محل دیگر و ارتباط بین دستگاه های مختلف میباشد. در یک تقسیم بندی کلی میتوان سیم را به سه دسته سیم مفتولی یا سیم تک لا، سیم نیمه افشان و سیم افشان تقسیم کرد.

نکته: واحد اندازه گیری سیم بر حسب میلی متر مربع میباشد.

ساختمان سیم ها

سیم ها از دو قسمت هادی و عایق تشکیل شده اند هادی سیم ها عموما مسی یا آلومینیومی است ولی از مس به دلیل داشتن حجم کم و هدایت بهتر (نسبت به دیگر فلزات) بیشتر استفاده میشود. عایق سیم ها از موادی پلاستیکی است که آن را به صورت لایه ای روی هادی روکش میکنند.

سیم های مفتولی یا تک رشته ای

سیم مفتولی به صورت یک سیم مسی یک رشته میباشد که به سیم خشک نیز معروف بوده و جهت فرم کاری داخل تابلو های برق کاربرد دارد. هادی این نوع سیم ها از مس استاندارد شده با پوششی از نوع پی .وی.سی است ولتاژ نامی سیم، ۷۵۰-۴۵۰ ولت است و برای جریان های مختلف، با سطح مقطع عای ۱٫۵ تا ۲۴۰ میلی متر مربع ساخته میشود.

سیم های نیمه افشان

ساختمان این سیم مشابه سیم های مفتولی است ولتاژ نامی این سیم ۷۵۰-۴۵۰ولت است و زمینه های کاربرد روی آن مشابه سیم های مفتولی است. فقط درمواردی که نیاز به انعطاف بیشتر نسبت به سیم های مفتولی است، از این سیم استفاده میشود.

سیم های افشان یا چند رشته ای

سیم های افشان از تعداد زیادی رشته های نازک مسی تشکیل شده اند که به سیم نرم معروفند و در سیم کشی ساختمان کاربرد دارند. ساختمان این نوع سیم مانند سیم های مفتولی و نیمه افشان است ولتاژ نامی آن ۵۰۰-۳۰۰ ولت است. قابلیت انعطاف این سیم نسبت به سیم های نیمه افشان بیشتر است.

مقاومت الکتریکی سیم افشان از سیم مفتولی کمتر است، چراکه سطح مقطع سیم افشان به علت وجود فاصله میان لایه های مختلف سیمهای به هم تابیده، بیشتر است. هزینه تولید سیم افشان از سیم مفتولی بیشتر است، در نتیجه سیم افشان به نسبت سیم مفتولی گرانتر است.

 

انواع سیم ها

معمولا جنس هادی ها و عایق و نوع کاربرد کابل ها و سیم ها را به حروف مشخصی که درروی روکش خروجی آن ها نوشته میشوند نشان میدهند به طوری که هر حرف معنی خاص خود را دارد. در جدول زیر جهت اطلاع تعدادی از این حروف آمده است.

انواع سیم

هریک از حروف در جدول بالا بیانگر مفهوم به خصوصی است که در زیر به آن پی میبریم:

مثلا N علامت سیم مسی است که طبق استاندارد VDE آلمان ساخته شده باشد،

Y به معنی عایق پروتو دور (P.V.C) هر رشته است،

S و Z علامت سیم های مخصوص،

F علامت سیم های نرم،

A برای سیم کشی داخل لوله ها و M به مفهوم سیم های مقاوم در مقابل رطوبت است.

در ادامه چند نوع از سیم ها که در سیم کشی مورد استفاده ی بیشتری دارند به همراه موارد استفاده و جداول مشخصات آن ها، معرفی میشوند.

1. سیم (NYA)

مورد مصرف: نصب بدون حرکت در محل های خشک و در داخل لوله ی پی وی سی و فولادی

تذکر: استفاده ی این نوع سیم در زیر گچ مجاز نیست.

ساختمان: سیم مسی نرم با روکش پلاستیک به رنگ های سبز، زرد ، سیاه، آبی و قهوه ای است.

2. سیم (NYAF)

مورد مصرف: نصب بدون حرکت در محل های خشک و در داخل لوله ی پی وی سی یا فولاد.

تذکر: استفاده ی این نوع سیم در زیر گچ مجاز نیست.

ساختمان: رشته های نازک سیم مسی به هم تایبده شده یا روکش پلاستیک به رنگ های سبز، زرد ، سیاه، آبی و قهوه ای است.

3. سیم (NYM)

مورد مصرف: نصب ثابت در محل های خشک یا مرطوب یا زیر گچ بدون لوله یا روی مقره ( مثلا کولر)

ساختمان: سیم های مسی یک لایه با عایق پی وی سی ، که چند نمونه ی آن با هم در یک کلاف روکش پی وی سی شده است. رنگ کلاف سیاه یا خاکستری یا سفید و رنگ روکش سیم های داخل سیاه ، قهوه ای و آبی است.

4. سیم (NYFA)

مورد مصرف: نصب ثابت در داخل لوله ی پی وی سی و فولادی ( برای اشیای قابل حمل استفاده نمیشود).

ساختمان: سیم های نازک مسی به هم تابیده با مواد پی وی سی عایق شده است و به رنگ های سبز و زرد ، سیاه، آبی، قهوه ای ،زرد ، سبز، بنفش و سفید وجود دارد.

5. سیم (NYAFZ)

مورد مصرف: نصب ثابت برای مصرف روشنایی(برای وسایل قابل حمل مجاز نیست).

ساختمان: سیم های نازک مسی پس از این که به هم تابیده شد، به طور موازی با هم عایق بندی میشوند این سیم به رنگ های سیاه، سفید و قهوه ای است.

6. سیم (Y)

مورد مصرف: نصب ثابت در داخل لوله ی پی وی سی و فولادی برای مصرف زنگ اخبار، تلفن و سایر دستگاه های علامت دهنده.

ساختمان: سیم هاروکش شده با مواد پی وی سی و دو یا سه و یا چهار رشته ی به هم تابیده و تک رشته اغلب تک رشته ها در رنگ های استاندارد و در کلاف های صدمتری در بازار موجود است.

7. سیم ارت

سیم ارت از افراد هنگام کار با لوازم برقی حفاظت می کند. به طوری که با اتصال آن به بدنه لوازم برقی در صورتی که به هر دلیلی بدنه برقدار شود، اتصال کوتاه انجام شده و فیوز محافظ عمل میکند. این سیم به چاه ارت وصل می شود.

جهت استفاده از سیستم ارت هر ساختمان یا مجتمع حتما باید دارای چاه ارت با ساخت کاملاً فنی باشد. وصل کردن این سیم به لوله آب ساختمان یا اسکلت فلزی آن کاملاً اشتباه و خطرناک است .

به صورت کلی اهداف به کارگیری سیستم ارتینگ و استفاده از سیم ارت شامل موارد زیر است:

  • برقراری حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی
  • فراهم آوردن شرایط ایده‌ال برای کار
  • جلوگیری از ولتاژ تماسی
  • حذف ولتاژ اضافی
  • جلوگیری از ولتاژهای ناخواسته و صاعقه
  • اطمینان از قابلیت کار الکتریکی

8. سیم لاکی

سیم لاکی تشکیل شده از یک رشته سیم است که بر روی آن لایه نازکی از عایق قرار گرفته است. به دلیل حجم عایق کمی که این نوع از سیم دارد، در سیم‌پیچی‌های موتور و ترانسفورماتور به وفور از آن استفاده می‌گردد به نحوی که به سیم ترانس معروف است.

 سیم لاکی یا سیم ترانس با قطر سطح مقطع آن شناخته می‌شود. این سیم از ضخامت 0.05 تا 6 میلی متر در بازار موجود است که بسته به میزان جریان عبوری از آن ضخامت سیم تعیین می‌شود.

9. کابل کواکسیال

سیم و کابل کواکسیال یک سیم مسی وسط خود دارد که یک عایق دی‌الکتریک آن را احاطه کرده است. روی این لایه‌ی عایق رشته‌های سیم به‌هم بافته شده قرار گرفته که در نهایت یک روکش پلاستیکی همه‌ی آن‌ها را می‌پوشاند. سیم و کابل کواکسیال از لحاظ اندازه، عملکرد، انعطاف‌پذیری،‌ ظرفیت عبور دهی برق و قیمت با هم تفاوت دارند

مورد مصرف: برای سیم های آنتن تلوزیون و رابط دستگاه های صوتی و تصویری.

ساختمان: یک کابل دو سیمه است که از یک رشته سیم داخلی(در مرکز کابل) یا عایق مخصوص (معمولا پی وی سی) و یک سیم خارجی (بافته شده برروی عایق سیم مرکزی) درست شده است. بدین ترتیب سیم داخل در مقابل پارازیت های خارجی محافظت میشود.

نکته: سیم داخلی به عنوان سیم اصلی و سیم خارجی معمولا به بدنه ی دستگاه مورد نظر وصل میشود.

خرید سیم و کابل

با خرید از نماینده سیم و کابل مشهد میتوانید از مزایای پشتیبانی و گارانتی آن نیز بهره مند شود

انواع کابل

کابل را بر اساس میزان انرژی الکتریکی که می‌تواند جابجا کند به سه نوع زیر تقسیم می‌کند:

• فشار قوی
• فشار متوسط
• فشار ضعیف

 

هفت مورد از مهمترین نکات خرید سیم برق

هنگام انتخاب سیم به چه نکاتی باید دقت کرد؟ هفت موضوع اساسی از توان تحمل ولتاژ تا ظاهر کابل و سیم در این راهنما مطرح می‌شوند که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

1- فشار قابل تحمل توسط کابل

هنگام خرید باید دقت داشت که نیاز ما چیست و چه کابلی آن را برآورده می‌کند. کابل فشار قوی یا HV، بیشترین میزان انرژی را منتقل می‌کند و ازنظر چگالی و استحکام نیز قوی‌ترین کابل به شمار می‌رود.

کابل‌های که با نام روغنی و SF6‌ نیز در بازار به فروش می‌رسند از انواع کابل فشار قوی هستند. اگر طول کابل موردنیاز( حداکثر طول کابل جوشکاری ) برای پروژه شما زیاد است و کابل باید در شرایط فیزیکی سختی قرار بگیرد احتمالا این کابل برای شما مناسب‌تر است. این کابل می‌تواند فشارهای ۳۰ هزار ولتی به بالا را تحمل کند.

کابل فشار ضعیف می‌تواند ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ ولت را تحمل کند. استقامت و ضخامت این کابل به‌مراتب پایین‌تر از کابل فشارقوی است و با علامت LV نمایش داده می‌شود. از این کابل در سیم‌کشی ساختمان استفاده می‌شود.
کابل فشار متوسط ازنظر ولتاژ قابل‌تحمل بین دو کابل فشارقوی و ضعیف قرار می‌گیرد. این کابل برای استفاده در خطوط هوایی مناسب است و می‌تواند بین ۶ هزار تا ۳۰ هزار ولت را تحمل کند. در پروژه‌های انتقال برق تک‌فاز و سه‌فاز، اغلب از این کابل استفاده می‌شود.

2- توجه به جنس کابل

در ادامه راهنمای خرید  باید بگوییم که سیم و کابل را از مس یا آلومینیوم می‌سازند. بسته به نیاز خود باید یکی از این دو را انتخاب نمایید. کابل آلومینیمی در صورتی مناسب است که پروژه شما به سیم و کابل سبک نیاز داشته باشد.

 

از طرف دیگر، کابل مسی با مقاومت الکتریکی حداقلی، بیشترین انتقال برق را در اختیار شما می‌گذارد. همچنین، درصورتی‌که محل پروژه شما در معرض رطوبت و عوامل اکسیدکننده است، استفاده از کابل مسی توصیه می‌شود.

3- چند رشته یا تک رشته بودن کابل

ایستگاه سوم در راهنمای خرید  ، توجه به تک‌رشته یا چندرشته بودن سیم است. سیم و کابل از این نظر به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  • کابل افشان ، کابلی که از چند رشته سیم برقی مسی جدا از هم تشکیل‌ شده است که توسط یک عایق کنار هم قرارگرفته‌اند. اگر هدف شما تعمیر لوازم برقی خانگی است این کابل احتمالا برای شما مناسب است. کابل افشان مصارف صنعتی فراوانی نیز دارد.
  • کابل برق مفتولی یا خشک که در آن یک رشته سیم وجود دارد و درواقع، عایق دور تک رشته سیم‌ها در کابل افشان، باز شده است. این کابل می‌تواند بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت را تحمل کند.
 

اگر مسیر سیم‌کشی در پروژه شما پیچ‌وخم دارد باید از کابل افشان استفاده کنید؛ چراکه کابل خشک، همان‌طور که از نام آن پیداست، انعطاف‌پذیری کمی دارد. همچنین، به‌طورکلی، مقاومت کابل‌های افشان بالاتر از کابل خشک بوده و برای سیم‌کشی داخلی ساختمان مناسب‌تر است.

  •  

4- کابل زوجی

کابل زوجی ، کابلی است که در پروژه‌های مخابراتی هوایی و زمینی از آن استفاده می‌شود. نوع هوایی آن، طوسی‌رنگ و نوع زمینی‌اش مشکی است. به این کابل دو زوج نیز گفته می‌شود و شامل دو رشته سیم است.
در سیم‌کشی تلفن ساختمان‌های بزرگ از کابل چهار زوج که شامل چهار رشته سیم است، استفاده می‌شود که توان انتقال ولتاژ بیشتری را دارد. برای سیم‌کشی آیفون تصویری از کابل هشت زوج استفاده می‌شود.

 

اگر در پروژه شما احتمال نویز وجود دارد، بهتر است از کابل‌های زوجی با روکش فویل استفاده کنید.

5- توجه به عایق سیم

پنجمین مورد در راهنمای خرید و درواقع پاسخ به سؤال هنگام انتخاب سیم به چه نکاتی باید دقت کرد؟ جنس عایق است. هرچه عایق سیم قوی‌تر و مقاوم‌تر باشد، کیفیت و قدرت انتقال انرژی سیم نیز بیشتر شده و در برابر شرایط محیطی، مقاومت بهتری خواهد داشت. چهار جنس زیر از بهترین عایق‌ها هستند:

  • PVC
  • TPR
  • پلی‌اتیلن یا XLPET
  • لاستیک
کابل مشهد

6- قطر سیم

قطعا یکی از نکات هر راهنمای خرید  ، قطر سیم ( سایز کابل برق ) است. به‌طور مثال در سیم‌کشی ساختمان، برخی از پرکاربردترین سیم‌ها عبارت‌اند از:

  • کابل برق از تیر برق تا کنتور: ۶ میلی‌متر مربع
  • سیم ارت : ۲۵ میلی‌متر مربع
  • انشعاب لوازم روشنایی و کولر: ۵٫۱ میلی‌متر مربع
  • پریز برق: ۵٫۲ میلی‌متر مربع
  • انشعاب کولرگازی: چهار میلی‌متر مربع

7- توجه به ظاهر سیم

ایستگاه آخر در راهنمای خرید  ، توجه به ظاهر سیم با دقت در نکات زیر است:

  • قطرعایق نباید نسبت به قطر هادی رسانا زیاد باشد.
  • یک برند معتبر حتما مشخصات یک سیم ( علائم مشخصه کابل ها ) را روی آن درج می‌کند.
  • وزن زیاد سیم، لزوما نشانه کیفیت بالای آن نیست. حتما به جنس سیم و قدرت انتقال آن توجه داشته باشید.
  • سیم برق نباید دارای برجستگی یا فرورفتگی باشد.
  • هادی برق باید درست در مرکز روکش عایق قرار گرفته باشد.
  • سیم و کابل باید حتما دارای نشان استاندارد و هولوگرام UL‌ باشند.